Poseł Tomaszewski dopytuje Ministra Rolnictwa o dopłaty do skupu zbóż

Panie Marszałku! Wysoka Izbo!

Niedawno w całym kraju odbyły się protesty pod biurami poselskimi, rolnicy wnieśli wiele postulatów, które dotyczą zmian w Polskim Ładzie, we Wspólnej Polityce Rolnej, odbiurokratyzowaniu kwestii rolnictwa, oczekują także wsparcia w zakresie dopłat do sprzedawanego zboża.

Zdaniem rolników sytuacja jest bardzo trudna i jest ona wynikiem niekontrolowanego napływu zboża do Polski w latach 2022-2023, głównie z Ukrainy. Dziś szacuję się, że do końca czerwca 2024 r. na polskim rynku znajdzie się około 9 mln ton zboża, z czego nadmiarowego będzie około 5 mln ton.

W Europie również panuje bardzo trudna sytuacja na rynku zboża, która jest wynikiem agresywnej polityki Rosji. Bardzo niskie ceny powodują, iż produkcja zbóż staje się nieopłacalna, dlatego też rolnicy proszą o szybkie procedowanie rozporządzenia w sprawie dopłat do skupu zbóż.

Pragnę zapytać Pana ministra, kiedy to rozporządzenie wejdzie w życie i w jakiej wysokości przewiduje się te dopłaty, do jakich zbóż i za jaki okres czasu?

Raz jeszcze podkreślam, że chodzi o to, aby w dialogu z organizacjami rolniczymi jak najszybciej ten problem rozwiązać. Tak Minister Rolnictwa z rolnikami się umówił i takie porozumienie z nimi zawarł.

Tadeusz Tomaszewski, poseł
Sejm, 11 kwietnia 2024 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!